Risotto z cukinią i zielonym groszkiem
Risotto z cukinią i zielonym groszkiem to kremowe, wiosenne danie pełne świeżości, koloru i smaku! Proste w przygotowaniu, łączy w sobie delikatny ryż arborio z soczystą cukinią i słodkim groszkiem, tworząc idealne połączenie na każdą okazję.
Składniki (na 3-4 porcje): • 150 g ryżu do risotto (arborio) • 1 szalotka lub cebulka • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • 3 łyżki tartego parmezanu • ½ cukinii • 3 łyżki zielonego, mrożonego groszku • olej rzepakowy do smażenia 600-700 ml bulionu warzywnego: • 800 ml wody Mama i ja • 2 marchewki • 1 pietruszka • ¼ selera • ½ pora • 2-3 łodygi natki pietruszki i/lub lubczyku • sól, ziele angielskie do smaku Wykonanie: 1. Przygotuj bulion warzywny. Umyte i obrane warzywa gotuj na średnim ogniu razem z pozostałymi składnikami około 30-40 minut (do miękkości). Dopraw do smaku. 2. Na patelni (na 2-3 łyżkach oleju) podsmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodaj ryż, wymieszaj i zostaw na ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj chochlę bulionu i duś pod przykryciem. 3. Gdy płyn się wchłonie, ponownie dolej chochlę wywaru. Postępuj tak, aż do momentu, gdy ryż będzie prawie miękki. Wtedy dodaj drobno pokrojoną cukinię i zielony groszek. 4. Całość wymieszaj i dodaj ostatnią chochlę bulionu. Po 3-4 minutach dodaj masło, parmezan i całość wymieszaj. Dopraw do smaku.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku. Strona www: https://wodadladziecka.pl/ Cena: 1,5 l – 2,39 zł 0,5 l – 1,79 zł 0,33 l – 2,19 zł
/źródło - / |