Miękki, ciągnący się i kusząco pachnący – jaki ser najlepiej topi się na grillu? |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 14 marca 2025 16:21 |
Miękki, ciągnący się i kusząco pachnący – jaki ser najlepiej topi się na grillu?Nie ma chyba bardziej otulającego nas od środka przysmaku niż gorący, rozpływający się i przyjemnie ciągnący żółty ser. Aromat pieczonego sera wyostrza zmysły i wzmaga apetyt. Niestety, nie wszystkie sery przyjemnie roztapiają się pod wpływem wysokiej temperatury. Niektóre rozwarstwiają się, tworzą grudki, wysuszają się lub przypiekają. Po czym rozpoznać ser, który idealnie sprawdzi się na grillu? Podpowiadamy. Które dojrzewające sery żółte topią się najlepiej?Dojrzewające sery żółte pod wpływem wysokich temperatur natychmiast zmieniają nie tylko swoją konsystencję, ale także smak i zapach. Ser żółty to tak naprawdę mieszanka białek, tłuszczu i wody, które „trzymają się w ryzach” dzięki cząsteczkom kazeiny i wapnia. Struktura ta osłabia się podczas podgrzewania, a ser zaczyna się roztapiać. – Na grila doskonale sprawdza się Aldamer, łagodny ser typu szwajcarskiego o zwartej i sprężystej konsystencji, który idealnie rozpływa się na gorących kawałkach mięsa, burgerach oraz plastrach warzyw. Innym gatunkiem, który nadaje się do zapiekania, jest holenderski ser typu Gouda. Jego kremowa konsystencja sprawia, że pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się, tworząc aksamitny, rozciągliwy „sos”. Ponadto jego delikatny smak doskonale współgra z innymi, bardziej wyrazistymi składnikami, przyprawami i ziołami - poleca Ewa Polińska z MSM Mońki. Kremowe wnętrze ukryte w chrupiącej skórceSer żółty możemy także grillować w kawałkach, wystarczy tylko pokryć go panierką, która pod wpływem temperatury utworzy wokół kremowego wnętrza chrupiącą skorupkę. Panierkę może tworzyć zarówno tradycyjna bułka tarta, jak i pokruszone orzechy lub płatki kukurydziane, z dodatkiem posiekanych ziół i ulubionych przypraw. Aby panierka dobrze przyczepiła się do sera, należy wcześniej obtoczyć każdy kawałek w roztrzepanym surowym jajku. Jeśli chcemy uzyskać złocistą skórkę, przed grillowaniem każdy kawałek sera w panierce należy dokładnie spryskać olejem. Kawałki panierowanego sera można użyć także jako jeden ze składników grillowanych szaszłyków warzywnych. – Do grillowania świetnie nadają się zarówno sery żółte typu holenderskiego, jak i szwajcarskiego. Delikatny i stonowany smak serów holenderskich docenią zwłaszcza najmłodsi smakosze. Warto pamiętać, że żółte sery znacznie lepiej rozpuszczają się na parze, dlatego grillując ulubione burgery, zapiekanki lub kanapki, warto choć na chwilę przykryć je pokrywką lub kawałkiem folii - podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Co zrobić, by potrawy z zapiekanym serem żółtym były jeszcze pyszniejsze?Jak to jest, że w świecie nieograniczonych kulinarnych eksperymentów, chrupiąca kromka chleba z roztopionym serem nadal uchodzi za gastronomiczne arcydzieło? Nic dziwnego, danie przygotowuje się w kilka minut, a do pełni szczęścia wystarczy dobry chleb, naturalny ser żółty i rozgrzany piekarnik, grill lub opiekacz. Przygotowując tosty, warto posmarować je niewielką ilością masła z dodatkiem czosnku. Ten prosty trik wyniesie nasze klasyczne gorące kanapki na znacznie wyższy poziom.
|