Grillowanie na zdrowo Psychodietetyczka radzi, jak cieszyć się sezonem grillowym bez szkody dla diety |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 07 maja 2025 11:29 |
Grillowanie na zdrowoPsychodietetyczka radzi, jak cieszyć się sezonem grillowym bez szkody dla diety
Maj to miesiąc rozpoczynający sezon grillowy. To czas relaksu, spotkań towarzyskich i wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu. Jednak dla wielu osób to także wyzwanie związane z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych, zwłaszcza gdy na grillu lądują tradycyjne kiełbasy, karkówki czy inne ciężkostrawne potrawy. Aby cieszyć się smakiem lata, nie rezygnując przy tym z dbałości o zdrowie, warto wziąć pod uwagę kilka rad dr nauk o zdrowiu Patrycji Kłósek oraz psychodietetyczki z Palety Diet. Jak kiełbasy i karkówki wpływają na nasze zdrowie?Chociaż grillowanie kojarzy się głównie z mięsem, warto pamiętać, że jedzenie dużej ilości tłustych mięs, takich jak kiełbasy czy karkówka, może być obciążeniem dla układu pokarmowego. Tego rodzaju produkty zawierają sporo tłuszczu nasyconego, który w nadmiarze może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka chorób serca i nadciśnienia. - Mięso z grilla, szczególnie w postaci kiełbasy czy karkówki, może być także bogate w sól i konserwanty, które obciążają nasz organizm i mogą prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie oraz niezdrowych przyrostów wagi. Dodatkowo nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych może zwiększać poziom „złego” cholesterolu (LDL), co wpływa na nasze zdrowie sercowo-naczyniowe – zauważa Patrycja Kłósek. Czy grillowanie jest zdrowe?Grillowanie jako metoda obróbki termicznej może być zdrową alternatywą dla smażenia, jednak to, co kładziemy na ruszcie i jak je przyrządzamy, ma kluczowe znaczenie. - Grillowanie pozwala na pozbycie się nadmiaru tłuszczu, ale jednocześnie wymaga ostrożności, by nie przypalić mięsa. Prowadzenie grillowania w odpowiedni sposób, przy stosowaniu odpowiedniej temperatury, może pomóc w zachowaniu wartości odżywczych potraw – mówi psychodietetyczka. Zdrowe zamienniki na grilla – co zamiast kiełbasy i karkówki?
- Zamiast tradycyjnej kiełbasy czy karkówki warto sięgać po chude mięsa, takie jak kurczak, indyk czy ryby, które dostarczają wysokiej jakości białka, witamin i minerałów, a jednocześnie mają niższą zawartość tłuszczu – dodaje Patrycja Kłósek. Porady dla osób będących na diecie- Sezon grillowy może być wyzwaniem dla osób, które chcą utrzymać zdrową wagę lub są na diecie. Najważniejsze to pamiętać o umiarze i równowadze. Zamiast opychać się niezdrowymi potrawami, warto postawić na grillowane warzywa, zdrowe źródła białka, a także kontrolować wielkość porcji. Dobrze jest też unikać nadmiaru tłustych sosów i dodatków, które często towarzyszą grillowaniu zamieniając je np. na sosy na bazie jogurtów – radzi Patrycja Kłósek. Patrycja Kłósek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk, doktor nauk o zdrowiu, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu SWPS. Specjalista do spraw redukcji masy ciała. Jej pacjenci zrzucili już razem setki kilogramów. Pasjonatka prostego i smacznego gotowania. Właścicielka Palety Diet (www.paletadiet.pl). /źródło - |
Poprawiony: środa, 07 maja 2025 11:54 |