Wyświetl # |
|
Roczniak potrzebuje nawet 6 razy więcej* niektórych składników odżywczych niż dorosły! Czy wiesz jakich?
Roczniak potrzebuje nawet 6 razy więcej* niektórych składników odżywczych niż dorosły! Czy wiesz jakich?
Kiedy dziecko kończy roczek, jego potrzeby żywieniowe wciąż są wyjątkowe, a odpowiednia dieta to fundament prawidłowego rozwoju. Niezbędne składniki odżywcze, w tym kluczowe witaminy i składniki mineralne nie tylko wspierają wzrost, ale także rozwój mózgu, kości i układu odpornościowego. Dobrze skomponowany jadłospis pomaga uniknąć niedoborów w organizmie dziecka, a co za tym idzie – stanowi inwestycję w jego przyszłość. Dowiedz się, jakich składników nie powinno zabraknąć w menu roczniaka oraz w jakich produktach ich szukać.
|
S.Z. |
Zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci – dlaczego jedzenie warzyw i owoców jesienią oraz zimą jest tak ważne?
Zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci – dlaczego jedzenie warzyw i owoców jesienią oraz zimą jest tak ważne?
Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dzieci, zarówno fizyczny jak i psychiczny. Jednak szczególnie w okresie jesienno-zimowym dostarczanie najmłodszym witamin z pożywienia jest bardzo istotne. W tym czasie ich odporność często jest obniżona, a warunki atmosferyczne sprzyjają rozwojowi infekcji. Dieta bogata w warzywa i owoce może wspierać organizm, dostarczając niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, beta-karoten czy błonnik. Eksperci wyjaśniają, jak zachęcić dzieci do spożywania warzyw i owoców.
|
S.Z. |
Najlepsze diety 2025 roku według polskich dietetyków
Najlepsze diety 2025 roku według polskich dietetyków
Codziennie zalewają nas informacje na temat zdrowego żywienia. Płyną z telewizji, mediów społecznościowych, ale również znajomych i rodziny. Nie jest łatwo rozpoznać, które diety rzeczywiście wspierają nasze zdrowie, a które to tylko chwilowe mody. Portal dietetycy.org.pl, specjalistyczny portal dla dietetyków, po raz kolejny przeprowadził ranking najzdrowszych diet, opierając się na opiniach specjalistów. Wyniki mogą być dla wielu zaskakujące.
|
Justyna Bylinowska |
Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala...
Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania
Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.
|
S.Z. |
W czasie choroby powinniśmy przyjmować nawet 3,7 litra płynów
Uczucie pragnienie spada w zimie o 40 proc. W czasie choroby powinniśmy przyjmować nawet 3,7 litra płynów
O nawadnianiu w lecie pamięta większość z nas, ze względu na upał oraz wzmożone uczucie pragnienia. W okresie zimowym jednak często o regularnym piciu wody zapominamy, a jest ono nie mniej ważne niż w ciepłym miesiącach. Amerykańscy naukowcy alarmują o konieczności spożywania 3,7 litra płynów w przypadku mężczyzn oraz 2,7 litra w przypadku kobiet podczas przeziębień oraz infekcji.
|
S.Z. |
Święta w zdrowiu – jak uniknąć przejedzenia i problemów trawiennych w czasie świątecznego biesiadowania?
Święta w zdrowiu – jak uniknąć przejedzenia i problemów trawiennych w czasie świątecznego biesiadowania?
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, radości, tradycji i... obfitych posiłków. Bogate w tłuste potrawy, ciasta, alkohole i słodycze biesiadowanie może niekorzystnie wpłynąć na naszą kondycję zdrowotną, zwłaszcza na nasz układ trawienny. W jaki sposób cieszyć się świątecznym jedzeniem, nie narażając się na przejedzenie czy problemy żołądkowe? Podpowiada dr Agata Błońska, specjalistka z Centrum Medycznego Medyceusz.
|
S.Z. |
Sezonowy apetyt na słodkie – czy jesienią trudniej zadbać o zbilansowaną dietę?
Sezonowy apetyt na słodkie – czy jesienią trudniej zadbać o zbilansowaną dietę?
Jesień to czas, kiedy wiele osób zauważa wzrost apetytu na słodkie przekąski. Chłodniejsze dni, krótsze wieczory i zmiana nastroju wpływają na nasze ciało i umysł, często sprawiając, że sięgamy po smaki, które poprawiają nastrój i dodają energii. Czy jesienią faktycznie trudniej zadbać o zbilansowaną dietę? Odpowiedź brzmi: niekoniecznie. Wystarczy świadome podejście i zrozumienie, jak działa nasz organizm, by cieszyć się słodkimi przyjemnościami w optymalny sposób.
|
S.Z. |
Superfood, które wspiera nas w walce z cukrzycą
Superfood, które wspiera nas w walce z cukrzycą
Liczne badania wskazują, że dieta z dużą zawartością produktów bogatych w polifenole może chronić przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed cukrzycą typu 2 (1,2). Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi, które odpowiadają za cierpki lub gorzki smak wielu warzyw i owoców, m.in. czarnej porzeczki, żurawin, wiśni, jarmużu, ale także kakao, ziół, herbaty i kawy. Ponieważ kawa jest bardzo często spożywanym napojem, naukowcy przyglądają się jej roli we wspomaganiu prewencji i leczenia cukrzycy typu 2, co potwierdzają liczne badania. W listopadzie, kiedy przypada Światowy Dzień Cukrzycy, o której mówi się jako o epidemii XXI wieku (3), warto przyjrzeć się obiecującym wynikom tych badań.
|
S.Z. |
Jesienna bomba witaminowa w diecie dziecka – kiełki i mikrolistki
Jesienna bomba witaminowa w diecie dziecka – kiełki i mikrolistki
Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dzieci, zarówno fizyczny jak i psychiczny. Dodatkowo w okresie jesienno-zimowym dostarczanie najmłodszym witamin z pożywieniem jest szczególnie istotne. W tym czasie ich odporność może być obniżona, a warunki atmosferyczne sprzyjają rozwojowi infekcji. Oprócz dobrze znanych warzyw i owoców, warto do diety włączyć kiełki i mikrolistki. Zawierają więcej substancji odżywczych niż dojrzałe rośliny, a dodatkowo możemy je uprawiać przez cały rok nawet na kuchennym parapecie.
|
S.Z. |
Leki “odchudzające”: droga do szczęścia czy szybka jazda na rollercoasterze zdrowia?
Leki “odchudzające”: droga do szczęścia czy szybka jazda na rollercoasterze zdrowia?
W ostatnich latach pewne leki, przeznaczone pierwotnie do leczenia cukrzycy typu 2, zyskały na popularności jako środki wspomagające odchudzanie. Chwalone za zdolność do tłumienia apetytu i wspomaganie redukcji masy ciała, wydają się być idealnym rozwiązaniem dla osób borykających się z nadwagą i otyłością. Jednakże czy stosowanie tych leków naprawdę zapewnia trwałe efekty? Czy mogą prowadzić do długoterminowych korzyści dla zdrowia? A może ich stosowanie wiąże się z ryzykiem dla zdrowia psychicznego i fizycznego?
|
S.Z. |
Poznaj superfood, które pobudzi twój umysł jesienią
Poznaj superfood, które pobudzi twój umysł jesienią
Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie [1]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle, ile konsumujemy każdego dnia [2]– cztery razy okrążyłyby Ziemię! Ta sława ma swoją cenę – wiąże się z wieloma mitami, zwłaszcza dotyczącymi wpływu kawy na zdrowie. Jednak badania naukowe dostarczają kolejnych dowodów na jej korzystny wpływ na organizm. Sprawdźmy, czy mała czarna może pomóc nam w walce z jesienną chandrą.
|
S.Z. |
Jakie znaczenie ma wsparcie dietetyczne w terapii onkologicznej? Lekarz onkolog odpowiada
Jakie znaczenie ma wsparcie dietetyczne w terapii onkologicznej? Lekarz onkolog odpowiada
Według Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce ponad 1,31 miliona osób zmaga się z chorobą onkologiczną, a rocznie diagnozuje się ponad 170 tysięcy nowych przypadków nowotworów złośliwych. Wśród kobiet najczęstszym nowotworem jest rak piersi, diagnozowany u ponad 21 tysięcy Polek, u mężczyzn – nowotwór prostaty, który rozpoznawany jest u prawie 18 tysięcy Polaków. Choć w prewencji nowotworów niezwykle ważna jest profilaktyka i wczesna diagnostyka, to u pacjentów, u których już zdiagnozowano raka, konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia.
|
S.Z. |
Świadome słodzenie – słodkiego, zbilansowanego życia!
Świadome słodzenie – słodkiego, zbilansowanego życia!
Każdego dnia stajemy przed wyborem, jak połączyć to, co pyszne, z tym, co zdrowe. Słodki smak zdecydowanie potrafi umilić życie, ale to umiar jest kluczem do równowagi – nawet w słodzeniu. Czy sięgamy po cukier, czy po alternatywne słodziki, najważniejsze jest, by wybierać świadomie i odpowiedzialnie, kierując się zarówno smakiem, jak i troską o zdrowie.
|
S.Z. |
Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność!
Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność!
Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Krajowe warzywa, owoce i soki to istotny element wspierania układu odpornościowego, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiesz, dlaczego warto sięgać po lokalne produkty i jakie mają one właściwości prozdrowotne?
|
S.Z. |
Problem z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dlaczego połowa Polaków go ignoruje?
Problem z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dlaczego połowa Polaków go ignoruje? Najnowsze wyniki badań polskiego społeczeństwa
Mimo wysokiej świadomości zdrowotnej i łatwego dostępu do informacji, wielu Polaków nadal ignoruje problem wysokiego poziomu cholesterolu. Badanie SW Research przeprowadzone dla marki Danacol wykazało, że prawie połowa Polaków (48%) wie o zagrożeniach, jakie niesie wysoki poziom cholesterolu, jednak z obawy przed niekorzystnymi wynikami badań (36%) unika regularnych kontroli i działań profilaktycznych (1). Tymczasem regularne badania, odpowiednia dieta i aktywność fizyczna pozwalają uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych.
|
S.Z. |
Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?
Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?
Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala ona na zachowanie dobrego stanu odżywienia organizmu, co sprzyja utrzymaniu pozytywnego samopoczucia, zdrowia i wpływa na proces rekonwalescencji po chorobie. Warto podkreślić, że ma ona związek także z odpornością! Jak jednak zadbać o utrzymanie lub poprawę stanu odżywienia w przypadku osób, które – z różnych przyczyn – nie są w stanie przyjmować pokarmów doustnie? 15 października obchodzimy Światowy Dzień Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, który jest doskonałą okazją do budowania świadomości na temat innych metod żywienia, będących rozwiązaniem dla tych pacjentów.
|
S.Z. |
Pij więcej wody – tylko jak? 5 trików, by pić jej wystarczająco dużo
Pij więcej wody – tylko jak? 5 trików, by pić jej wystarczająco dużo
“Trzeba się nawadniać”, “Musisz pić minimum 2 litry dziennie”, “Woda jest kluczowa” - takie nagłówki wyskakują zewsząd, gdy tylko robi się cieplej. Tylko jak to zrobić? Dietetyczka Grupy LUX MED, Anna Janiszewska-Janowicz radzi, jak naprawdę zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu i tłumaczy, dlaczego jest to takie ważne.
|
S.Z. |
Schudnąć czy zaakceptować?
Schudnąć czy zaakceptować?
W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej
|
S.Z. |
Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów
Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów
Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni odporność i przyczyni się do zachowania mocnych, zdrowych zębów. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Poniżej przepis na pyszny i bogaty odżywczo koktajl idealny na jesienne dni.
|
S.Z. |
Odpoczynek na świeżym powietrzu. Zdrowe przekąski na letni piknik
Odpoczynek na świeżym powietrzu. Zdrowe przekąski na letni piknik
Ciepłe, letnie dni zachęcają do błogiego relaksu na świeżym powietrzu, w malowniczych okolicznościach soczystej przyrody. To również świetna okazja, żeby zabłysnąć kulinarną fantazją i oczarować zebranych wspaniałym smakiem własnoręcznie przygotowanych, pożywnych i zdrowych przekąsek.
|
S.Z. |
|